Średnie temperatury: miesiące: | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | oC: | 9 | 9 | 14 | 16 | 19 | 22 | 28 | 29 | 27 | 20 | 16 | 11 |
Opis: OPIS Algieria to państwo leżącym w północno-zachodniej Afryce między Morzem Śródziemnym a Pustynią Saharą. Sąsiaduje z Libia, Mali , Mauretanią, Maroko, Nigrem, Tunezją oraz Saharą Zachodnią. W północnej części Algierii wznoszą się dwa przebiegające równolegle do wybrzeża łańcuchy Atlasu (Tellski i Saharyjski) rozdzielone Wyżyną Szottów. Wzdłuż wybrzeża i w dolinach rzek występują niewielkie niziny. Występują tu rozległe kotliny z piaszczystymi pustyniami takimi jak: Irk al-Ikidi, Wielki Erg Zachodni i Wielki Erg Wschodni oraz płaskowyże Al-Aklab, Tadmait i Hamadat Tinghirt. Południowo wschodnią część zajmuje masyw Ahaggar z najwyższym szczytem kraju - Tahat 2918 m. Wzdłuż linii brzegowej zauważyć można liczne skaliste wyspy. Rzeki w pólnocnej części Algierii są przeważnie krótkie, o bardzo zmiennych stanach wód. Głowna rzeką jest Wadi asz-Szalif. Na saharze odnaleść można sieć suchych dolin o stromych zboczach i płaskich dnach zwanych wadi. Wyżyna Szottów i pólnocno-wschodnia część Algierii charakteryzuje się dużą liczbę płytkich słonych jezior i trzęsawisk, które w okresach letnich wysychając pozostawiają solna skorupę. Istnieja zagrożenia naturalne w postaci silnych trzęsień ziemi oraz lawin błotnych na terenach górskich. KLIMAT Na wybrzeżu występuje klimat śródziemnomorski, wewnątrz kraju i na południu zwrotnikowy suchy.Opady na większej części Algierii są bardzo skąpe. Latem spotkać można gorący, suchy, niosący pył wiatr sirocco znad Sahary.
KUCHNIA Do przygotowywania potraw wykorzystywane są przede wszystkim takie przyprawy jak czosnek, chilii, sól i kminek, a podstawowym składnikiem wielu dań jest harissa (pasta z papryczek chilii z czosnkiem, kminkiem, kolendrą i oliwą). Podstawę pożywienia są długie bułki pszenne -baguette. Ciekawą potrawą jest odżdża, czyli jajka w ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem pasty harissa. W Algierii króluje również drobna, kukurydziana kasza kuskus, znana w całym świecie arabskim, którą przygotowuje się na parze w specjalnie przeznaczonym do tego garnku. Kuskus podaje się zazwyczaj w tradycyjny sposób w glinianych misach z dodatkami w postaci gulaszu i sałatek. Jednym z ciekawszych przepisów jest zupa harira, przygotowana z ciecierzycy, soczewicy i fasoli zaprawionej harissą i podawanej z kawałkami chleba. Ulubione potrawy z morskimi tradycjami to krewetki, serwowane z majonezem oraz smażone i z grilla oraz przeważnie nacierane czosnkiem, szafranem, kminkiem oraz papryką ryby. Rarytasem jest baklava - ciasto przekładane siekanymi orzechami i miodem. Do ciasta można się napić równie dobrej kawy, przygotowywanej na wiele sposobów. Na orzeźwienie pije się też wodę mineralną, sok wyciskany często z pomarańczy lub jada się kiszone cytryny. Thibarine to bardzo słodki likier daktylowo - ziołowy, niezbyt mocny. Idealnie komponuje się ze smakiem mięty.
WARTO ZOBACZYĆ Warto wyruszyć szlakiem oaz, z których najładniejsza znajduje się w El Kantara oraz oaza Bou Saada gdzie 24 tysiące palm daje cień wspaniałemu meczetowi. El Qued to miasto burz piaskowych i fatamorgan. Latem panuje 60'C upał natomiast zimą temp. spadaja do 0'C. Dzięki specjalnym piaskochronom udało sie tu sztucznie wytworzyć oazę gdzie rośnie pół milona daktylowców, których owoce uznawane są za najlepsze na świecie. W górach Atlas na Saharze znajdują się wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury i Przyrody UNESCO wspaniałe neolityczne malowidła naskalne, a także megality i rzeźby. Po kulturze starożytnej, która przybyła tu wraz z Fenicjanami w II i II w p.n.e. pozostały na przykład grobowce królów mauretańskich z II w p.n.e.Zaś tam, gdzie kiedyś wznosiły się mury rzymskich miast, odnaleziono monumentalne ruiny. A o obecności kultury wczesnochrześcijańskiej, bizantyjskiej świadczą liczne świątynie (lub to, co z nich zostało) i mozaiki. Cała zaś architektura obronna i pałacowa, dziś tak kojarzona z tym krajem, zaczęła powstawać ok. XII w, za czasów panowania dynastii Almorawidów.
PRZEPISY CELNE Nie ma specjalnych restrykcji celnych. Istnieją jednak ograniczenia w przywozie alkoholu i papierosów. BEZPIECZEŃSTWO W ostatnich latach odnotowuje się poprawę stanu bezpieczeństwa, ale pobyty turystów nie są wolne od zagrożeń, zdarzają się porwania, nawet dużych grup. W Algierze notuje się wzrost przestępczości pospolitej (kradzieże, rozboje). W dużych miastach należy unikać ubogich, oddalonych od centrum dzielnic, a po zmierzchu - miejsc rzadziej uczęszczanych.
OPIEKA MEDYCZNA Społeczna służba zdrowia jest na niskim poziomie, ale prywatne gabinety lekarskie oferują usługi o standardzie zbliżonym do europejskiego.
PRAWO JAZDY Obowiązkowe jest posiadanie międzynarodowego prawa jazdy.
CIEKAWOSTKI - w Algierii narzeczeni mogą sie odwiedzać w swoich domach rodzinnych dopiero po oficjalnych zaręczynach - nie nalezy przebywać w miejscu publicznym w stroju plażowym, a takze w krótkich spodenkach i mini - berberowie to jedna z głównych grup etnicznych żyjących na terenie Afryki Północnej - w kulturze algierskiej kobiety są uważane za słabsze od mężczyzn i to zarówno w aspekcie umysłowym, duchowym, jak i cielesnym - miejscowa sieć środków komunikacji miejskiej jest na niskim poziomie - należy zachować ostrożność robiąć zdjecia i to nie tylko w przypadku osób lecz również budynków - wśród Tuaregów to mężczyźni zakrywają twarz fragmentem swego turbana, kobiety chodza z odkrytą twarzą i to zarówno na pustyni, jak i w mieście - turban to tkanina bawełniana o długości do 4 m
NUMERY ALARMOWE numer alarmowy - 112 policja - 17 straż pożarna - 14 DNI WOLNE / ŚWIETA W Algierii dniami wolnymi od pracy są czwartek i piątek. Powszechnie obowiązuje przerwa w pracy urzędów i sklepów w godzinach południowych.
SŁOWNICZEK tak - na'am nie - laa dziękuję - shokran dziękuję bardzo - shokran gazillan proszę (nie ma za co) - ala elRahib wa elSaa proszę (o coś) - min fadilak przepraszam - ann eazinak cześć - Ahalan; marhaba dzień dobry - saba'a alhairi do widzenia - ma'a elsalama; ma'assalama Nie rozumiem - ana laa afham
FLAGA ALGIERII GODŁO ALGIERII AMBASADY I KONSULATY Ambasada Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej ul. Dąbrowiecka 21, 03-932 Warszawa tel.:617-58-55, 617-59-31; fax:616-00-81 telex:817019 amlg pl; e-mail: ambalgva@zigzag.pl Ambasada Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej ul. Dąbrowiecka 21, 03-932 Warszawa tel.:617-58-55, 617-59-31; fax:616-00-81 telex:817019 amlg pl; e-mail: ambalgva@zigzag.pl
|